Шерил Сандберг

Шерил Сандберг, једна од најмоћнијих и најутицајних жена, својим радом, образовањем и умећем променила је светску пословну сцену. Показала је свим припадницама лепшег пола како да достигну врхунац на професионалном плану и да досегну пун потенцијал. 

И те како је привлачно видети успешну, способну и независну жену, која зрачи својом појавом кад год уђе у просторију. Шерил је прави пример за то. Ова дама је завршила Харвард, има беспрекорну каријеру, искуство на највишим позицијама, а уз то је и дивна мајка двоје деце. Њена биографија обећава, и верујем да и вас занима шта она има да понуди – исто онолико колико сам и ја била заинтригирана када сам први пут чула за њу. 

Амбициозна Американка најпре је била потпредседница компаније Гугл, а од 2008. године појавила се у Управном одбору компаније Фејсбук. Само четири године касније, изабрана је за директорку пословања, уједно поставши и прва жена у Фејсбуковом борду. Свој задатак да уновчи Фејсбук учинила је и више него успешно и заслужила титулу једне од највећих економисткиња и менаџерки.

Хтели то да признамо или не, жене раде више послова него мушкарци. Да ли је могуће балансирати улогу мајке и супруге са улогом успешне менаџерке. Посотоје многе друштвене баријере које стоје на путу до највиших позиција, попут дискриминације, сексуалног узнемиравања, непоштовања... Шерил Сандберг ради на томе да их сруши, међутим оне нису једини проблем. Личне препреке такође спутавају да се дође до самог врха, и зато ова Американка покушава да промени свест жена широм света.

Зашто су жене на пословном плану у мањини у односу на мушкарце, јесте још један од проблема који Шерил разматра. Она истиче да је разлог томе јер „не држе све време стопало на гасу“. Скромније су, своје успехе не преписују себи, већ спољашњим факторима. Систематски потцењују своје способности, не преговарају и не боре се за себе у послу. Задовољавају се малим стварима, уместо да пливају у већим водама. И као најбитније, често не разумеју свој успех и не сматрају да га заслужују. 

Поред низа пословних потигнућа, Шерил се окушала и у писању, а њена књига „Lean In: Woman, Work and the Will to Lead“ продата је у великом броју примерака. Можемо је назвати приручник за пословне жене. Ауторка дели своје животно искуство, од студентских дана до запошљавања, па преко стицања породице. Једноставно је немогуће да не пронађете адекватан савет за себе, или неку реченицу коју би преписали у роковник да вас мотивише из дана у дан. Она оживљава сваку реч коју изговори и напише, да напросто пожелиш да чујеш још. 

Књига вероватно не би изазвала одушевљење код мушке популације због феминистичког става, али она њима није ни намењена. Статистика показује да мушкарци још увек управљају светом. Ово нас доводи до најконтроверзнијег поглавља, са којим се многе феминисткиње не слажу. Шерил убедљиво тврди да унутрашње препреке коче жене. Немају самопоуздање и нагон као супротан пол, што их спутава у напретку. 

У свему што радимо битну улогу играју наша унутрашња воља и мотивација, као и очекивања и предрасуде људи који нас окружују. Управо због тога Шерил пише како је важно наћи правог партнера, некога ко вас гура да идете напред. 

➤„За једну жену је веома важно да има подршку од стране свог партнера. Јако је тешко имати и успешан посао и породицу без подршке друге половине, посебно када имате децу. Бирајте мудро”
Можда вам после свега прочитаног делује да је Шерил Сандберг једноставно рођена под срећном звездом. Ничији живот није савршен, према томе и она је имала нелагодне тренутке. У двадесетим годинама развела се од првог супруга, кривицу свалила на себе и сматрала развод личним неуспехом. Године 2015. почела је да живи “план В“, када јој је муж преминуо од срчане аритмије. У преводу, морала је да научи да поновo започне свој живот. 

За крај бих додала само да је ова фасцинантна и јака жена неко на кога се дефинитивно вреди угледати. Она не зна значење речи „немогуће“. Рођена је да буде вођа и преузме иницијативу. Баш због тога треба следити њен лични пример, не задовољавати се док не досегнемо врхунац и гледати посао као изазов, јер у супротном, постаје досадно...