Тридесетосмогодишња Американка Париса Табриз, иранско-пољског порекла, једна је од најважнијих чланова компаније „Гугл“, а како би неки рекли „тајно оружје“ ове компаније. Главни њен задатaк (као и њеног тима) јесте да свакодневно штите милијарде корисника веб-прегледача „Гугл Хром“ (Google Chrome).

Због тога она са пуним правом носи надимак „Безбедносна принцеза“ (Security Princess). Занимљиво је да је тај надимак сама себи дала. Када је кретала на једно предавање, које се одржавало у Јапану, била јој је неопходна визит-карта, а пошто јој је назив њеног занимања, инжeњер информационе сигурности, деловао досадно, а и сматрала је да велики број људи заправо не зна шта то значи, она је одлучила да уместо тога искористи назив „Безбедносна принцеза“.

Од хакера до принцезе... 

На самом почетку своје каријере, наша принцеза се налазила на „тамној“ страни интернета. Била је једна од хакера. 

Али не онај тип хакера на који верујем да сте помислили, није нарушавала ничију приватност, није крала нити варала. Да, постоје и такви људи, али свака медаља има две стране, тако да постоје и они „добри“ хакери, који доприносе безбедности корисника тако што откривају грешке и пропусте. О томе сам научила током слушања њеног предавања. Тако је Париса желећи да уклони рекламе на сајтовима, а да при томе не плати чланство, постала заинтересована за рачунарство. Уписала је студије на Универзитету у Илионису, а убрзо затим добила посао у Гуглу.

Упорност, рад и дисциплина

Париса је свакако неко ко зна колико је тешко достићи висине на којима се сада налази. Њен посао изискује много непросаваних ноћи, труда и зноја. Потребно је да ради сатима, па чак и данима како би поправила неки проблем, који се нама чини безазленим, и заштитила нашу безбедност. Лаицима, који о хаковању и програмирању знају само из филмова или серија, попут Матрикса ( енгл. The Matrix) или Господина Робота (енгл. Mr. Robot), ово делује смешно, јер у њима ми гледмо како програмери успевају да реше неке сложене алгоритме или провале неку лозинку за мање од двадесет минута, док је у стварности то веома компликован и дуготрајан процес.

Париса је једна инспиративна особа која своје знање и искуство несебично дели са младим људима. Њена предавања су пуна подршке и мотивације, стога мислим да свако треба да их послуша невезано за то чиме жели да се бави. И сама сам пронашла подршку у њеним речима. Она нас учи да је у реду да се некада мучимо, да смо исфрустрирани, да нам „није дан“, све је то, како она каже, пут до успеха. 

На личном примеру нам показује да не морамо од малена да будемо добри у програмирању да би успели у том послу, јер се она и сама први пут са тим сусрела на студијама, а то важи и за остале послове. Учи нас о томе да није срамота питати за помоћ или додатно објашњење. Такође она верује да је оптимизам „механизам преживљавања“ и да увек треба гледати само напред.Сходно томе цитираћу једно песму од нашег познатог хип-хопера Марчела: „Дотаћи сунца зрак и то сам, значи сто пут’ опећи длан“. 

„Принцеза безбедности“ – пре свега успешна жена

Тако што је постала директор инжењеринга Париса је успела да победи стереотипе везане за то да се углавном мушкарци налазе на важним позицијама. Доказ за њен беспрекоран рад, као и круна у каријере је то да се она 2012. године нашла на једној од Форбсових (енгл. Forbs) листи „Top 30 People Under 30 To Watch in the Technology Industry“... 

Париса Табриз је једна од многих жена чије је име вредно дивљења. Чак бих и рекла да је неправедно запостављена, јер особа која свакодневно ради тако важан посао и брине о свим људима на свету, треба да има много већу пажњу. С тога сам баш њу одабрала и посветила јој овај чланак, поводом Међународног дана жена.